|
کد مطلب: 74358
جنگنده نيم قرن آينده داراي چه ويژگيهايي است؟
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 838
به گزارش "پايگاه خبري تحليلي سلام لردگان"، بيش از يک قرن از پرواز نخستين پرنده ساخت بشر که توسط برادران رايت طراحي شد ميگذرد و در طي اين مدت هواپيماها در نوعها و کلاسهاي مختلفي ساخته شدهاند.
طي صد سال گذشته پروژههاي تحقيقاتي مختلفي توسط شرکتهاي بزرگ جهان انجام شده است که در نهايت به ساخت هواپيماهاي متنوع با قابليتهاي مختلف انجاميده است.
بيش از ?? سال است که شرکتها و کارخانجات هواپيماسازي برنامههاي طراحي خود را بر دو حوزه نظامي و حملونقل متمرکز کردهاند و در اين ميان بازار تجارت هواپيماهاي جنگنده، شکاري، بمبافکن يا گروه پهپادها از وضعيتي مطلوبتري برخوردار است به طوري که بخش عمدهاي از تجارت تجهيزات نظامي را در جهان شامل ميشود که در براورد اوليه رقم خريد و فروش هواپيماهاي نظامي سالانه از ??? ميليارد دلار فراتر ميرود.
روند طراحي و ساخت و بکارگيري بهترين مواد با بهترين طراحي در ساخت هواپيماهاي جنگنده از چنان اهميتي برخوردار است که فرايند رشد و توسعه فناوري در اين حوزه به چند هفته نميکشد و هر لحظه شرکتهاي بزرگ جهان در اين بخش فعال هستند تا بهترين الگوي طراحي را ارائه دهند.
نيازهاي مختلف در شرايط جنگ، مسافت، وزن جنگنده، تجهيزات پدافندي دشمن و رادارها باعث شده تا روزبه روز به رقابت ميان شرکتهاي جنگافزارسازي افزوده شود.
تاکنون پروژه طراحي و ساخت پنج نسل از جنگندهها به پايان رسيده است و اين درحالي است که نسلهاي بعدي نيز در فاز تحقيقات و بعضا در مرحله طراحي ابتدايي قرار دارند تا در سالهاي ???? تا ???? به بهرهبرداري کامل با تمام ويژگيهاي يک جنگنده قدرتمند برسند.
در اين ميان برنامه طراحي برخي از شرکتهاي جنگافزارسازي براي ساخت هواپيماهاي نسل جديد براي بهرهبرداري در نيم قرن آينده مشخص شده است که تقريبا در تمامي شرکتها اين طراحي داراي فصل مشترک زيادي است.بخشي از ويژگيهاي برجسته هواپيماهاي جنگنده نيم قرن آينده در بخش ذيل مطرح شده است:
?-مواد بکار رفته در بدنه:
بدنه اين هواپيماها غالبا از جنس مواد هدفمند يا(FGM) است که ترکيبي از سراميک و فلز هستند و از مهمترين ويژگيهاي اين هواپيماهاي جنگنده پرواز در ارتفاع بالاتر از جو و مشابه فضاپيما است به طوري که بتوانند به ماهوارهها نيز نزديک شده و آنها را هدف قرار دهند.اين هواپيماها با بکارگيري اين مواد ميتوانند دماي بسيار بالا يا پايين را تحمل کنند بطوريکه در بدنه اين جنگنده اختلاف درجه حرارتي حتي تا ???? درجه سانتيگراد نيز ايجاد شود مشکلي نخواهد بود.
?-سرعت:
از ويژگيهاي برجسته هواپيماهاي جنگنده نيم قرن آينده سرعت بسيار بالاي آنها است به طوري که بايد بتوانند خود را به هرنقطه از کره زمين در کمتر از ? ساعت برسانند و اين يعني باسرعتي بسيار بالاتر از سرعت صوت که برخي سرعت آن را حتي تا ?? ماخ عنوان ميکنند.
با توجه به اينكه سرعت هواپيماها بر حسب ماخ به ارتفاع پروازي بستگي دارد معمولا از ماخ براي بيان بيشينه و كمينه سرعت استفاده ميشود ولي با اينحال ماخ واحد اصلي سرعت هواپيما است.
طبق تعريف، ماخ نسبت سرعت شي در يک سيال به سرعت صوت در همان سيال است.
?-سوختگيري:
از مهمترين مشکلات هواپيماهاي جنگنده و بمبافکن نياز به حجم بالاي سوخت است که گاهي موجب ميشود علاوه براينکه در عملياتهاي مهم تاخير بيفتد بلکه خلل نيز در نبردهاي نظامي ايجاد شود.
اين جنگنده يا بمبافکن بايد بتواند به هرنقطهاي از جهان بدون سوختگيري هوايي برسد تا علاوهبر اينکه سرعت عمليات خود را افزايش دهد بلکه بتواند با توجه به وزن خود و تجهيزات، سوخت خود را تا لحظه رسيدن به هدف و بازگشت از مقصد تامين کند.
?-هزينههاي ساخت و نگهداري:
هزينه ساخت اين هواپيماها بسيار سنگين براورد شده است به طوري که ميانگين هزينه اختصاص يافته براي تحقيقات اوليه طراحي اين هواپيماها حدود ?? ميليون دلار است.
اين هزينه در حالي است که بسياري از کشورهاي پيشرفته جهان با مشکلات عديده مالي دست و پنجه نرم ميکنند زيرا هزينه ساخت برخي از اين هواپيماها تا ? ميليارد دلار است و هزينه هر ساعت پرواز اين جنگنده بمبافکنها نيز گاهي تا ? ميليون دلار ميرسد.
ترس از هزينههاي بيش از حد باعث شده است تا طراحان به فکر ساخت هواپيماهايي باشند که هزينه ساخت، تعمير و نگهداري زيادي نداشته باشند که تحقق اين هدف کمي دور از ذهن به نظر ميآيد.
?-سيستم ليزري انهدام اهداف:
اين فناوري آتشبار ليزري پرنده ميتواند به وسيله ناوگاني از خودروهاي هوايي بيسرنشين مجهز به آيينههاي مخصوص همراهي شود. اين جنگندهها ميتوانند اشعه ليزر پرانرژي را به سوي هدفهايي كه ممكن است از محدوده برد ليزر يا از تيررس ديد هواپيما خارج باشند تقويت كنند. با تمرکز بر روي هدف اين لشعه پرانرژي قادر خواهد بود هدف خود را منفجر و نابود کند.
مطالب مطرح شده به طور اجمالي اهداف طراحي اوليه تحقيقات دفاعي کشورها براي توسعه جنگنده بمبافکنهاي 2060 است که ميتواند منجر به ساخت جنگندهاي کامل و هوشمند شود که قادر است هم با سرنشين و هم بدون سرنشين و تنها با کمک اوپراتور مسير خود را پيدا و اهداف خود را منهدم کند.
از ديگر ويژگيهاي اين جنگندهها که گاهي با اسامي خاصي نيز در سازمانهاي تحقيقات دفاعي از جمله دارپا معرفي ميشوند اين است که باتوجه به قابليت بدون سرنشين بودن ميتوان از قدرت مانور بالاتري از آن بهره گرفت زيرا زماني که يک جنگنده سرنشيني داشته باشد به دليل شرايط فيزيولوژي بدن انسان نميتوان آزادانه مانور تهاجمي صورت داد.
در اين راستا جمهوري اسلامي ايران نيز تحقيقات گستردهاي را در راستاي توسعه جنگنده و بمبافکنهاي خود به صورت کوتاه، ميان و بلند مدت انجام داده است که طراحي و مطالعه بر روي پروژه شفق يا سفرهماهي به عنوان يک بمبافکن دلتا شکل، رادارگريز و بدون سرنشين نمونه بارز اين تحقيقات و پروژههاي سطح بالا است. (منبع نداي انقلاب ) انتهاي پيام/
|
|
|
|